Clara

Fluoriet - Fluoriet-028.jpg

De mijnbouw in het Zwarte Woud

De mijnbouw in het Zwarte Woud kent een lange traditie, de sporen ervan kunnen door de millennia heen teruggevoerd worden tot het Neolithicum. In 1939 werd er bewijs gevonden voor de jaspis mijnbouw in Isteiner Klotz bij Lörrach. De Kelten en de Romeinen bleven graven naar mineralen en metalen, en zo bleef de mijnbouw in het Zwarte Woud door de millennia. In de Middeleeuwen bereikte het zijn hoogtepunt, toen de ertsmijnbouw in veel regio's van het Zwarte Woud zijn hoogtijdagen beleefde. Het waren mijnen zoals Schauinsland of die in de Kinzig-vallei, die de kost verdienden voor de mensen in het Zwarte Woud.

 

Naast de boeren waren het vooral de mijnwerkers die de regio levend hielden. Gewoon het leven in het Zwarte Woud was nooit te wijten aan de geografische situatie. De bewoners van het Zwarte Woud waren gewend aan hard werken en ontbering, en trotseerden  in deze regio klimatologische en infrastructurele problemen.

 

Calcioandyrobertsiet - Calcioandyrobertsiet-002.jpg
Lavendulaan - Lavendulaan-001.jpg

Al in de "Badner Lied" wordt de eeuwenoude, unieke mijn traditie in het Kinzigtal bezongen.
"In Haslach graaf je zilvererts, ..."
- de tweede strofe van de "Badnerliedes" geeft het belang aan van zilverwinning in de Kinzig-vallei.
Het gebied van de Kinzig-vallei en zijn zijvalleien heeft het grootste aantal bekende erts- en mineraalkanalen in het Zwarte Woud.

Documentaire bewijzen over de zilverwinning in Kinzigtal stammen uit de Middeleeuwen. In die tijd waren er honderden tunnels, schachten en mijnen in Kinzigtal.

Vesignieiet - Vesignieiet-001.jpg

De historische zilvermijn "Blessing of God" is een van de belangrijkste oude mijnen in het Zwarte Woud. De mijn is een getuigenis van een 800 jaar oude mijnindustrie. Van 1 april tot 31 oktober, elke dag behalve op maandag, zijn er drie rondleidingen om 11.00, 13.30 en 15.30 uur. Van 1 november tot 31 maart zijn rondleidingen op aanvraag ook beschikbaar voor kleine groepen. Seizoensuitbreidingen met Pasen (in maart) of tijdens de herfstvakantie zijn mogelijk.

De mineraalhoop "Clara Mine" en het Hausacher Openluchtmuseum "Erzpoche" vervolledigen de inhoud van de "Kinzigtäler Altbaurevier".
Dompel jezelf onder in de fascinerende geschiedenis van mijnbouw in de bezoekersmijn. Adem de berglucht in en ervaar de 300 miljoen jaar oude geschiedenis van de aarde tijdens een ondergrondse reis! Maar ook "over" dagen is er veel te bewonderen.

Rond de stad Hausach zijn meer dan 60 putten, tunnels en schachten ontdekt, waarbij mijnwerkers vroeger op zoek gingen naar zilver en lood en het vaak vonden en bemanden.

Voor verzamelaars, maar ook voor "toeschouwers", is het "Festival of Crystals" in Wolfach een echt Eldorado. Elk jaar, in de loop van het eerste weekend van augustus, pronken meer dan 100 handelaren met hun mineralen, edelstenen, sieraden en accessoires voor verzamelaars.
Bezoeker mijn zegen van God in Haslach

Grube Clara

De Grube Clara is een van de mineraal rijkste mijn ter wereld. Tussen april en begin november is het mogelijk om op de (kleine) Halde bij de Firma Sachtleben op zoek gaan naar de schatten uit de donkere buik van de aarde. Het materiaal wordt regelmatig ververst. Meer dan 400 verschillende mineralen zijn hier gevonden, sommige zelfs voor het eerst wereldwijd.

(BRON:  https://www.schwarzwald-kinzigtal.info en https://www.bergbau-schwarzwald.de)

Ianthiniet - Ianthinit-001.jpg
error: Content is protected !!