Verslag over de Clara en Pyrargyriet

Over de Clara en Pyrargyriet 

Gisteravond begonnen met het weg werken van mijn Clara materiaal. Op Duftiet en Kintoreiet reken ik zeker niet. Dat kan ik beter aan Henk overlaten.  Als je net als ik echt 100% groen kleurenblind bent, dan vind je echt niet een groen mineraal op de storthopen. Ze zijn meestal bruin voor mij en blijken dan naderhand toch nog groen of rood te zijn. Altijd een verrassing. Maar nogmaals, het is voor kleurenblinde mannen geen doen om naar groen te zoeken (of rood) op stenen. Dus ik hak vrolijk verder, kijk of ik een gaatje vind met iets erin, en sleep dat dan maar mee naar huis. Met de microscoop gaat het veel beter. Maar gelukkig heeft deze medaille ook een keerzijde. Ik kom telkens weer met mineralen thuis waar niemand anders naar om kijkt. En dat levert vaak verrassingen op. Toen wij vrijdagavond gingen inpakken om naar het hotel te gaan, gaf ik een laatste klap op een veelbelovende steen van de Diagonaaltrum.

Jacques - P1180144

Diagonaaltrum storthoop in de Clara

 

Ik zag iets van kwarts schitteren. Het stukje was amper 1 centimeter in omtrek. Ik wilde het al wegwerpen, maar iets weerhield mij dat te doen. Onder de loep had ik gezien dat er iets vreemds was met de kwartsen. Toen ik dit stukje gisteren als eerste uitpakte en het onder de microscoop legde viel ik bijna om van verbazing!

Pyrargyriet - Pyrargyrite-in-Quartz-021
Quartz - Pyrargyrite Clara mine Wolfach Germany fov=3 mm Photo&Coll. Jacques Feijen

Dit is wat ik zag, beeldbreedte is 5 mm.

 

 

 

Quartz met hele vreemde insluitsels erin! Nu ben ik altijd gek geweest op insluitsels en ik probeer ook enkele fraaie bij elkaar te krijgen van de Clara. Hematiet, Chalcopyriet en Proustiet heb ik al voorbij zien komen. Maar dit was mij toch totaal vreemd.  Toen ik de matrix onderzocht zag ik een laag Chalcopyriet zitten met daar tussenin Vaalerts. Goede raad was gelukkig niet duur, dus meteen maar een berichtje naar de bekende Clara specialist Jan Langendoen gestuurd.

Hallo Jan,

Ik ben vanavond begonnen met het verwerken van mijn vondsten van afgelopen vrijdag.

Ik heb dit stukje kwarts meegenomen, omdat ik wat vreemde insluitsels zag.

Onder de kwarts zit een laag van Chalcopyriet en ook wat Vaalerts.

Mijn vraag is: Heb jij misschien een idee wat die insluitsels kunnen zijn?

Ik hoor van je, Hartelijke groet, Jacques

Gelukkig liet Jan niet lang op zich wachten:

Ha Jacques,

Mooie vondst en prima foto's! Ik denk dat de insluitsels Pyrargyriet zijn. Schitterend! Als je voldoende doosjes hebt kan je er dan een missen?

Groetjes, Jan.

Mijn antwoord:

Het was maar één stukje. Maar als ik er meer vind dan krijg jij er een. Ik houd je op de hoogte. Groet Jacques

Dan komt er nog een verrassend antwoord van Jan binnen:

Ha Jacques,

Is goed kerel. Dit soort dingen hebben we jaren geleden (ca. 2001) ook gevonden maar de laatste tijd niet meer.

Groetjes, Jan

 Ik moet even op adem komen na het lezen van zijn berichten!!

Parbleu (Sakkerloot) schiet door mijn verbijsterde hoofd!! Pyrargyriet is een vrij zeldzaam voorkomend zilvermineraal. Typisch is de felrode kleur, die ik gek genoeg op mijn foto zeer goed kan zien!!

Hier nog een uitvergroting. Beeldbreedte is 2 mm.

Pyrargyriet - Pyrargyrite-in-Quartz-020
Quartz - Pyrargyrite Clara mine Wolfach Germany fov=2 mm Photo&Coll. Jacques Feijen

 

 

 

 

 

 

En dit was nog maar mijn eerste steentje met de zeer bijzondere inhoud!  Ik ben er dolgelukkig mee. Natuurlijk zullen de kenners zeggen dat het mogelijk ook Proustiet kan zijn, een verwant zilvermineraal. Maar de Proustiet die ik heb gezien (vondst vorig jaar door André Robbemond) is even rood maar heel anders van vorm. ‘Het kan verkeren’ zoals de dichter Bredero al verzuchte. En hij heeft gelijk: het ene moment kun je bij de pakken neer zitten om even later dansend door het huis te gaan!

Maar een ding staat wederom vast: een verzamelaar van micromineralen maak je pas echt gelukkig met de kleinste dingen!!

Zal mij benieuwen wat de volgende steen gaat opleveren…of niet.

Groetjes,

Jacques Feijen